Skoči na glavno vsebino

V Sloveniji že vrsto let vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Letošnje leto je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino. Zato je letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in otroke in s tem tudi širšo javnost o
– pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
– prednosti lokalno pridelanih živil,
– domače pridelave in predelave,
– pravilnem ravnanju z odpadki,
– ravnanju z embalažo,
– pomenu gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

V Kulturnem centru smo se z učenci četrtih in petih razredov pogovarjali o pomenu tega dne. Ogledali smo si izobraževalni video, ki ga je pripravila Zveza slovenske podeželske mladine za 10. Tradicionalni slovenski zajtrk. Približali so nam pridno delo kmeta, ki priskrbi vso hrano za osrednji dogodek tega dne.

Pri pouku angleščine smo primerjali slovenski tradicionalni zajtrk s tradicionalnim angleškim zajtrkom in kaj hitro ugotovili, da se zelo razlikujeta. Naš zajtrk je bolj skromen: ajdov kruh, med, maslo, mleko in jabolko. Angleški pa je sestavljen iz jajca, slanine, klobase/hrenovke, pečenega fižola, popečenega paradižnika in gobic, ne sme pa manjkati tudi toast. Zraven pijejo kavo, pomarančni sok ali pa čaj z mlekom. Ogledali smo si tudi pripravo takšnega zajtrka.

 

Četrtošolci so ustvarjali na temo slovenskega zajtrka, petošolci pa tradicionalnega angleškega. Prepevali smo tudi vsem znano pesem Čebelar.

Krasne risbe smo razstavili na hodnik, dodali pa smo še slovenske in angleške pregovore na temo zajtrka. «Breakfast like a king, lunch like a prince, dine like a pauper.« »Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač.«

Tradicionalni slovenski zajtrk so v petek postregli tudi otrokom v štirih šolah v Clevelandu (ZDA) in prvič doslej dveh šolah v mestu Parma blizu Clevelanda, je sporočila generalna konzulka Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak.
Z odločitvijo za nakup lokalne hrane podpremo lokalnega kmeta, slovenska kmetijska in živilska podjetja ter zadruge in jim pri tem izrazimo naše spoštovanje do njihovega dela.

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti