Skoči na glavno vsebino

Učenci devetih razredov OŠ Ivana Cankarja smo se v sredo, 23. 3. 2016,  udeležili ekskurzije. Pot nas je vodila od Rašice, preko Turjaka, Županove jame in Cerovega. Med vožnjo smo občudovali razgibano in gozdnato dolenjsko naravo.

V Rašici smo si ogledali knjigoveško delavnico in spoznali, kako so včasih vezali knjige, kako so se oblačili in kakšno pisavo so uporabljali. Na Rašici smo obiskali tudi spominsko hišo Primoža Trubarja, kjer smo poslušali zelo zanimivo razlago Trubarjevega časa in življenja.

Preko Turjaka, kjer je nekdaj bival Trubarjev zemljiški gospod, smo se peljali do Županove jame, ki je nekdaj služila kot zatočišče pred turško vojsko. Tako so jo poimenovali, ker je njene dvorane leta 1926 odkril šentjurski župan Jože Perme. V jami smo prepoznavali stalagmite, stalaktite, ponvice, zavese in opazovali speče netopirje. V tej jami so snemali prizore iz filmov Kekec in Winnetou.

Nazadnje smo v bližini kraške jame imeli še ogled protiturškega obrambnega tabora Cerovo, ki je bil zgrajen v 16. stoletju in je varoval na živo skalo zidano romansko cerkev in okoliške prebivalce. Danes je obnovljen in ometan, da se v obzidje ne bi vselile kače, nekdaj pa je imel poleg pokritega obzidja s strelnimi linami v dveh etažah in obrambnih stolpov še zunanje obzidje. Ko smo se vračali proti avtobusu, smo se ustavili še pri kapelici Svetega Antona, pri kateri je zvonec želja.

Na Vrhniko smo se s polnimi zvezki zapiskov vrnili ob pol treh popoldne. O tem poučnem dnevu bomo prihodnji teden pisali poročilo.

S. F.

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti