V petek, 20. 11. 2020, obeležujemo TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki letos nosi slogan »Zajtrk z medom – super dan!« in je že deseti po vrsti.

Medu pa vsekakor ni brez čebel. Naša najbolj poznana čebelja predstavnica je kranjska sivka (Apis mellifera carnica). 

Med je najbolj poznan čebelji izdelek. Znan je po svoji zdravilnosti in je hranilno in energijsko bogat. Poleg ogljikovih hidratov vsebuje tudi vitamine, minerale in antioksidante. Poleg medu pa čebele izdelujejo/nabirajo tudi matični mleček, propolis (zadelavina), cvetni prah in vosek.

NEKAJ ZANIMIVOSTI

  • Medonosna čebela (Apis mellifera) je le ena od znanih 20.000 vrst čebel in ena redkih, ki se uporablja za pridelavo medu.
  • Čebele oprašujejo kar 170.000 vrst rastlin.
  • Brez čebel ne bi bilo toliko različnih vrst sadja in zelenjave ter tako lepih barv na travniku.
  • Vsaka tretja žlica hrane na svetu je odvisna od opraševanja.
  • Čebele in drugi opraševalci bistveno prispevajo k varnosti svetovne preskrbe s hrano.
  • Ena medonosna čebela lahko v svojem življenju nabere 1/12 čajne žličke medu.

 

KAJ PA ZA OHRANITEV ČEBEL LAHKO NAREDIMO MI?

  • Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene sadimo oziroma sejem medovite rastline.
  • Doma na balkonu, terasi ali vrtu postavimo gnezdilnico za čebele – lahko jo naredimo sami ali pa jo kupimo.
  • Ohranimo cvetoče travnike z večjo pestrostjo rastlin in na travnike sejemo medovite rastline.
  • Čebelarjem omogočimo začasno ali trajno namestitev čebel na kmetijskih površinah. Čebele bodo tako imele ustrezno pašo, naše rastline pa bodo oprašene in bodo tako bogatejše obrodile sadove.
  • Če že škropimo, potem uporabljamo čebelam neškodljive pesticide in škropim v brezvetrnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo v panje.
  • Kupujemo med in druge čebelje pridelke pri lokalnem čebelarju.

Na žalost tradicionalnega slovenskega zajtrka letos ne moremo pripraviti v šolski kuhinji, si ga pa lahko pripravite doma. Naj vsebuje kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Če so te izdelki po vrhu vsega še domači ali lokalni, še toliko bolje.

 

NEKAJ IDEJ ZA PRIPRAVO TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA:

    • črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
    • ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
    • ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
    • prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
    • mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
    • polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
    • polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
    • polenta z mlekom, slive ali kaki
    • ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda…

 

RECEPTI

Prilagamo nekaj receptov za zgoraj omenjene jedi in upamo, da si boste kakšno tudi pripravili. Recepte najdete tukaj.

 

Pa dober tek!

 

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti