Tradicionalni slovenski zajtrk.

Danes, 19. 11. 2021, obele┼żujemo Slovenski tradicionalni zajtrk.

Za malico smo imeli danes na jedilniku bio kruh iz tatarske ajde, doma─Źi medeni namaz in bio toplo mleko. Da bi u─Źenci izvedeli kaj novega, sta se med malico preko ┼íolskega radia oglasila Lora Iza in Viktor, ki sta povedala nekaj zanimivosti o ajdi, o na┼íi ─Źudoviti kranjski sivki in njihovem zdravilnem medu.

O sivki je pisal ┼że Janez V. Valvasor, kasneje pa na┼í znani ─Źebelar Anton Jan┼ía. Opisal jih je kot najmanj┼íe ─Źebele s pepelnato sivimi dla─Źicami. Od tod tudi njihovo ime-sivka. Med njihovimi lastnostmi najbolj izstopa njihova mirnost in nenapadalnost. Imajo veliko nabiralno vnemo in dobre donose medu. Sposobne so pre┼żiveti tudi v rahlo neugodnih pogojih. In zelo rade rojijo. Rojenje je ─Źaroben trenutek, ko je v zraku na tiso─Źe bren─Źe─Źih ─Źebel, ki letijo za matico in na prostor, kjer bi se zbrale v grozd. Ko se zberejo, se delavke hitro organizirajo in za─Źnejo iskati novo gnezdo. ─îe jih uspe┼íno ulovi ─Źebelar, jim ponudi svoj panj in od takrat naprej bivajo v njem.┬áZa 1 kg medu morajo ─Źebele nabrati 3-4 kg medi─Źine in pri tem opravijo pot 40 000 km, pribli┼żno toliko, kolikor je obseg zemlje.

 

Za konec sta povedala ┼íe nekaj slovenskih pregovorov o medu in ─Źebelah ter u─Źence povabila v sodelovanje pri nagradni igri.

Lepo se imejte in ostanite pridni kot…┬á ┬á ┬á ┬á ┬á…─Źebele! ­čÉŁ

 

 

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti