Skoči na glavno vsebino

20. maj, ki je bil prav na pobudo slovenskih čebelarjev razglašen za Svetovni dan čebel, je tudi rojstni dan Antona Janše.

Bil je prvi čebelarski učitelj na dunajskem dvoru, ki je v 18. stoletju s svojim čebelarskim znanjem in inovacijami povsem prevetril dotedanje čebelarjenje in postavil temelje sodobnega čebelarstva. Janša je bil prvi čebelarski učitelj na dvoru habsburške cesarice Marije Terezije.

Slovenija je najbolj čebelarska država v EU. Imamo skoraj pet čebelarjev na 1000 prebivalcev.

Naša čebela je avtohtona kranjska čebela (Apis mellifera carnica), ki slovi za skromno, delavno in odporno žival z odličnim smislom za orientacijo. V Sloveniji je dovoljeno čebelariti le z avtohtono kranjsko čebelo. Naša država je bila prva država članica EU, ki je čebele zakonsko zaščitila.

Za vsak nabrani kilogram medu obišče čebelja družina več kot štiri milijone cvetov in pri tem preleti skoraj 200.000 kilometrov. To pomeni, da čebele preletijo tako razdaljo kot če bi več kot šestmilijonkrat obkrožile Zemljo.

Prav je, da se na ta dan spomnimo, kako pomembna je vloga čebel in drugih opraševalcev za življenje na zemlji. Tri četrtine vseh rastlin na svetu oprašijo čebele in od njih je odvisna tretjina svetovno pridelane hrane.

Kako lahko sami poskrbimo za čebele? Tako, da doma in okrog nas zasejemo medovite rastline, nakupujemo med in čebelje pridelke pri domačih čebelarjih, da se o čebelah in pomenu čebelarstva pogovarjamo z otroki, da travnike kosimo po njihovem cvetenju in da čebelarjem omogočimo namestitev čebel, da bodo lahko imele ustrezno pašo. S tem bodo oprašene tudi naše rastline in bodo obrodile bogate sadove.

(Skupno 187 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti