Skoči na glavno vsebino

Šolska shema je nadomestila nekdanji Shemo šolskega sadja in zelenjave ter Shemo šolskega mleka.

Šolska shema  (v nadaljevanju: ŠSH) je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza). Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je ŠSH eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov učencem, pri čemer je dala velik poudarek pomembnosti vključevanja spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti.

Učenci naše šole so v sklopu Šolske sheme v tem šolskem letu kot dodatek ob malici brezplačno dobivali sadje (največkrat jabolka, hruške, češnje, jagode) ter mleko in navadni jogurt. V tedenskem jedilniku so  dodatki iz Šolske sheme označeni.

Pri pouku v vseh razredih obdelajo tudi teme, povezane z zdravo prehrano. Znanje nabirajo na šolskem vrtu, na naravoslovnih dnevih in pri praktični pripravi hrane.

V zadnjem tednu si bodo pri pouku ali razrednih urah ogledali še kratek PPT o Šolski shemi, v katerem sta tudi dva preprosta recepta za jedi iz sadja, zelenjave in mlečnih izdelkov.

Več o Šolski shemi si lahko ogledate na povezavah:

http://www.shemasolskegasadja.si/

http://www.arsktrp.gov.si/si/storitve_ukrepi/trzni_ukrepi/solska_prehrana/solska_shema/

 

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti