Skoči na glavno vsebino

GASILSKAV soboto, 16. 11. 2013 smo na šoli izvedli naravoslovne delavnice za nadarjene učence druge triade. Predmetni učitelji so pripravili naslednje delavnice: LASERJI (ga. Maša Tramte), KEMIJSKO DELAVNICO (ga. Špela Krvina), MIKROSKOPIRANJE (ga. Sonja Rihar), SENZORIČNO OCENJEVANJE ŽIVIL (ga. Tjaša Žnidaršič) in DELAVNICO ODSTRANJEVANJE MADEŽEV (ga. Anja Novak).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sobotne šole se je udeležilo 37 učencev.  Kar nekaj otrok si je izbralo delavnico odstranjevanje madežev. Gospa Anja nas je naučila, kako izdelati domač pralni prašek. Nato smo v skupinah čistili madeže po postopku, ka smo se ga na delavnici naučili. Čistili smo s snovmi, ki niso nevarne za okolje.

 

Kaja Košir, 6.b

 

Z mikroskopom smo gledali euglene in paramecije. O teh živalih smo se tudi pogovarjali. Izvedeli smo, da so to prazgodovinske živali. Skozi mikroskop smo opazovali tudi mah, kvas in rdečo čebulo. Na koncu smo si ogledali, kar smo želeli, npr. srčno mišico, ledvice, jetra…

Ema Mrzelj in Ana Cerk, 5.b

 

Pri delavnici LASERJI smo uporabljali ŠMI napravo. Z pomočjo reže smo snop bele svetlobe spremenili v laserski curek. Pred laserski curek smo postavili vbočeno lečo, ki laser rasprši, in izbočeno lečo, ki laserski curek zbere skupaj. Na napravo, ki snop svetlobe spremeni v laser, smo namestili trojno režo, tako da so nastali trije laserski curki. Z barvno folijo smo spremenili barve curkov v rdečo, modro in rumeno. Če smo dali eno barvno folijo na drugo, smo lahko dobili tudi druge barve. Preizkusili smo tudi odboj svetlobe z ogledalom.

V drugem delu delavnice smo na vrtavke nalepili trikotnike različnih barv. Tri osnovne barve in štiri druge poljubne barve. Ko smo vrtavke zavrteli, smo videli le belo barvo.
Ugotovitev: – Bela svetloba je iz barv mavrice.

 

Nik Božnik, 6. b

 

 

(Skupno 506 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti