Skoči na glavno vsebino

V sklopu izbirnega predmeta Robotika v tehniki, smo se 29. 11. 2018 odpravili na ogled robotizirane proizvodnje v Kolektor Idrija.

Koncern Kolektor je eno največjih slovenskih podjetij v elektropredelovalni dejavnosti.

Je globalna družba s sedežem v Sloveniji ter mrežo podjetij in podružnic v Evropi, Ameriki in Aziji. Programi so razvojno in poslovno vodeni v poslovnih divizijah:

  • Komponente in sistemi v mobilnosti
  • Elektroenergetika ter
  • Inženiring in tehnološki sistemi.

Po prihodu na Kolektor smo se razdelili v dve skupini. Prva se je odpravila v strojegradnjo kjer smo si ogledali postavljanje robotizirane linije.

Učenci so se lahko preizkusili v upravljanju robota.

Druga skupina je odšla na Kolektor Ascom, kjer smo si ogledali robotizirano proizvodnjo posameznih komponent za avtomobilsko industrijo. Skupini sta se nato zamenjali.

„Najbolj mi je bilo všeč, ko sem lahko poizkusil premikati robota. Res je zanimivo, kaj vse lahko narediš z roboti in njihovo tehnologijo. Z veseljem bi šel še kdaj.“ Jure Košir, 7a.

 „Zelo interesantno se mi je zdelo, da smo lahko premikali robote.“ Žan Gašper Povalej, 7a.

 „Zelo zanimivo je bilo videti, kako so roboti popolnoma sami naredili določen izdelek.“ Jonas Javornik, 8c.

 „Zanimivo je bilo, ker smo videli kako roboti delujejo. Želim si več takih ogledov. Roboti so zelo zanimivi.“ Luka Mihevc, 8c.

 „V kolektorju mi je bilo všeč, da je tako velika stavba in tam smo videli veliko strojev in robotov, ki so delali različna dela. Roboti so bili zelo dobro programirani in nisem si mislil, da so tako hitri in veliki. Roboti so delali razne dele za avtomobil. Najboljše mi je bilo, ko smo lahko sami upravljali robota. Ta dan sem veliko novega izvedel.“ David Zimšek, 8.b.

(Skupno 253 obiskov, današnjih obiskov 2)
Zapri nastavitve dostopnosti