Skoči na glavno vsebino

V petek, 15. 11., smo v našem razredu že tradicionalni slovenski zajtrk združili z obiskom gospe Marjete Miklavčič, ki je strastna čebelarka. Zakaj tako pravim? Zato, ker je bilo že ob njenem prihodu jasno, da se je na obisk temeljito pripravila, saj je s seboj prinesla cel kup pripomočkov, s katerimi nam je približala čebele, njihov način življenja in pomen čebel za naše življenje. V razredu se je babi Metki pridružil še dedi Mirči, kot nam ju je predstavila naša učenka in njuna vnukinja Stela.

Gospa Marjeta je s seboj prinesla čebelji panj, v katerem so bila satovja v različnih fazah obdelave. Vse nam je natančno razkazala in razložila. Da smo si lahko vse tudi od blizu ogledali in dotaknili, pa je poskrbela njena pridna pomočnica Stela. Med drugim smo videli satnico polno medu ter videli in vonjali propolis. Pripovedovala nam je o zgodovini čebelarstva, predstavila nam je čebelnjak in kako čebelar skrbi zanj in za čebele skozi celo leto. Ker se bliža zima, smo z zanimanjem prisluhnili, kaj se s čebelami dogaja pozimi. Izvedeli smo tudi kateri so glavni cikli v življenju čebele, spoznali smo njihove naloge in ugotovili, da v panju kljub gneči vsaka čebela ve kaj mora početi. Predstavila nam je še zaščitno obleko, ki jo čebelar potrebuje pri svojem delu in učenci so si jo imeli možnost celo nadeti. Doživeto popotovanje skozi življenje čebel in čebelarja na katero smo se skupaj z gospo Marjeto podali v petkovem dopoldnevu, smo strnili s seznanitvijo z različnimi vrstami medu in njihovo  pokušino. Čisto za konec pa so si učenci iz čebeljega voska in koščka stenja, ki ga je imela naša čebelarka pripravljenega prav za vsakega učenca, izdelali čisto pravo svečko.

Učenci so vseskozi z zanimanjem poslušali in sodelovali v pogovoru z gospo Marjeto, ki se je odzvala prav na vsak komentar in vprašanje, ki se je porodilo v otroških glavah. Navdušila nas je s svojim znanjem in načinom s katerim nam je obogatila vedenje o čebelah in čebelarstvu. Za obisk se ji najlepše zahvaljujemo in ji želimo še veliko čebelarskih užitkov.

Učenci 1. D razreda z Andrejo in Matejo

(Skupno 223 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti