Skoči na glavno vsebino

29. 9. obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.

V ta namen smo na oglasni deski v jedilnici objavili nekaj informacij v zvezi z ozaveščanjem o tej temi.

Sara in Ula iz 8. d razreda sta med šolsko malico preko šolskega radia povedali nekaj zanimivosti za učence.

Med drugim tudi to, da lahko veliko naredimo samo, da bi bilo odvržene hrane manj. Letno v Sloveniji v povprečju zavržemo 73kg hrane na osebo. Od tega je skoraj tretjina še popolnoma uporabne. Gospodinjstvo na leto povprečno zavrže stran 400 EUR v obliki hrane, ki bi jo lahko še uporabili. Največ hrane, ki je še popolnoma dobra, zavržemo zato, ker nepravilno načrtujemo ali nepravilno shranjujemo živila ali jedi.

Našli sta nekaj rešitev kot so:

  • načrtujemo obroke,
  • izdelamo tedenske jedilnike kaj bomo jedli doma,
  • pozorni bodimo na to kaj imamo v hladilniku in kolikšen je čas uporabe,
  • živila tik pred rokom uporabnosti porabimo najprej,
  • v trgovino hodimo z nakupovalnimi lističi in tja ne hodimo lačni, ker bomo sicer kupili več kot bi,
  • na krožnik damo manj hrane in jo raje ponovno naložimo, če bomo še lačni,
  • določeno hrano se zelo lepo shrani v hladilnik ali zamrzovalnik,
  • izdelava domačega kompostnika.

Zaključili pa sta z mislijo: Že danes lahko poskrbimo, da se odgovorno vedemo do hrane, ki nam je ponujena.

dav
(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti