Skoči na glavno vsebino

V sredo, 20. 11. 2019, smo se učenci 9.A in 9.B razreda odpravili v Aerodium Logatec.

Ko smo prišli v Aerodium, smo odšli v lokal, kjer nam je gospod nekaj razložil. Pogovarjali smo se o 1. Newtonovem zakonu, ki pravi, da če je vsota vseh sil, ki delujejo na telo enaka nič, se telo giblje premo in enakomerno ali miruje. Nato smo odšli v strojnico, kjer smo si ogledali motorje, ki električno energijo pretvorijo v veter. Ti motorji imajo 250 kW moči.

Nato smo odšli v vetrovnik, kjer je gospod inštruktor izvajal različne poizkuse. V vetrovniku sta bili dve enako težki žogi, ena je bila za na plažo, druga pa je bila teniška. Prej se je dvignila žoga za na plažo, ker je imela večjo površino. Tako je inštruktor naredil še nekaj primerov. Meni se je najboljši zdel poizkus z vodo, kjer so kapljice padale navzgor. To se je zgodilo zaradi ravnovesja sil. Nato smo lahko učenci poizkusili, kako si je podajati žogo, če piha močan veter.

Ko smo končali s poizkusi, smo morali napisati to poročilo in rešiti naloge.

Lucija Novak, 9.

Dodal bi samo še, da smo uspeli prepričati eno od spremljevalk, da se preizkusi v letenju. Po kratkem izobraževanju je oblekla posebno obleko in se pognala v vetrovnik, kot prikazuje slika. Kdo je to bil prepuščam vam, da ugotovite sami, ali pa tudi ne.

(Skupno 348 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti