Skoči na glavno vsebino

26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Praznovali smo ga tudi na naši šoli.

Ste morda vedeli, da trenutno na svetu govorimo okoli 7000 različnih jezikov? Mi smo izvedeli to in še mnogo drugih zanimivih dejstev o jezikih.

Z učenci 1. triade smo obeležili dan jezikov pri pouku angleščine z učenjem pozdravov v večih različnih jezikih. Ob tradicionalni švedski malici pa smo izpeljali radijsko oddajo, v kateri so tujejezični učenci naše šole predstavili svoj jezik s pozdravom in opisali, zakaj praznujemo evropski dan jezikov. Vsako jutro pa učence na hodniku pričakajo zastave in pozdravi nekaterih evropskih držav.

V četrtih razredih smo reševali kviz Zanimiva dejstva o jezikih.

Najprej smo se o dnevu jezikov pogovorili, potem pa so učenci v skupinah na glas prebrali seznam zanimivih dejstev in si skušali čim več podatkov zapomniti. Po branju so s skupnimi močmi so odgovarjali na vprašanja v kvizu in iskali ustrezne podatke. Na koncu smo skupaj preverili rešitve in bili vsi zmagovalci. Naučili smo se veliko zanimivih stvari o različnih jezikih.

Učenci 6. razredov so imeli kulturni dan. Prvo šolsko uro so z učiteljicami slovenščine odkrivali skrivnosti svetovnih jezikov. V naslednjih štirih urah pa so so se udeležili delavnic nemščine, italijanščine, portugalščine in španščine. Med tem, ko so sošolci spoznavali nove besede v teh štirih jezikih, je skupina učencev novinarjev raziskala in po vseh šoli razstavila zanimiva dejstva o jezikih. Učenci so nato ves teden lahko sodelovali v nagradnem kvizu, objavljenem na šolski spletni strani. Nagrade bomo podelili v naslednjem tednu.

Ta dan smo se vsi razveselili švedske malice – cimetovih polžkov, in švedskega kosila: mesne kroglice, pire krompir, grah in brusnična priloga. Pred malico so nas v radijski oddaji na Lošci 1 v kar 18 različnih jezikih pozdravili sošolci, ki so se v Slovenijo preselili iz drugih držav. Zaželeli so nam tudi dober tek, povedali, zakaj obeležujemo ta dan in našteli nekaj metod za uspešno učenje tujega jezika.

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti