Skoči na glavno vsebino

V petek, 22. aprila je bil Svetovni dan Zemlje. Dogodek smo na prav poseben način obeležili tudi v OPB9 (2.D). Že pri kosilu smo poskrbeli za to, da bi na naših krožnikih ostalo čim manj hrane. V nadaljevanju smo si za iztočnico ogledali dve kratki risanki o tem, kam gredo odpadki, ko jih zavržemo, ter o tem, kako deluje čistilna naprava. Vsakdo je lahko povedal, kako že skrbi za čisto okolje, skupaj pa smo razmišljali o tem, kako bi svoja prizadevanja lahko še izboljšali.

Posebej smo izpostavili vprašanje, kam z zavrženimi oblačili. Vprašanje je težko, celo za drugošolce, z bujno domišljijo.  Oblačila je namreč zelo težko reciklirati, saj žal nimamo na voljo postopkov za njihovo predelavo. Razne mešanice, ki se pojavljajo v sestavi sodobnih oblačil pa hkrati tudi onemogočajo ustrezno ločevanje tekstila glede na surovino. Tako v povprečju vsak od nas letno zavrže kar 12 kg oblačil. Pomembo je kupovati premišljeno in se zoperstaviti t.i. hitri modi. Ekologi brez meja pa nas spodbujajo tudi k temu, da bi se posluževali trgovin iz druge roke. Na spletni strani www.oblekanaredicloveka.si sem zasledila podatek istoimenske raziskave, da v Sloveniji delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1%, kar je resnično malo.

Podarim dobim

Z namenom, da bi ljudem približali ponovno uporabo oblačil, namesto, da jih preprosto zavržemo, je bil v soboto, 23. aprila, že drugo leto zapored organiziran Dan v rabljenih oblačilih. (Organizirali so ga Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenije in Fokus, društvo za sonaraven razvoj). Verjamem, da si vsaj kdaj pa kdaj kak rabljen kos oblačila samozavestno in s ponosom nadenemo tudi vsi tisti, ki smo se 25. marca letos srečali na vrhniški izmenjavi Podarim dobim. S tem nedvomno aktivno prispevamo k zmanjševanju odpadkov. Dogodek je bil dobro obiskan in ponosna sem na to, da je bilo med udeleženci izmenjave tudi veliko učencev naše šole ter njihovih staršev.

Da se vrnem nazaj na petkovo dogajanje v podaljšanem bivanju: V luči dneva Zemlje in problematike zavrženih oblačil, smo z drugošolci iz starih odsluženih oblačil tokrat izdelovali knjižne kazalke, dodatke za lase in škatle za svinčnike. Učenci razvijajo svojo ustvarjalnost, krepijo pozitivno samopodobo, izdelujejo nove uporabne izdelke in so preprosto eko.  

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti