Skoči na glavno vsebino

 

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina I, II in III so z učiteljicami kot vsako leto tudi tokrat neko soboto v juniju namenili enodnevnemu obisku enega izmed nemško govorečih dežel. 3. 6. nas je pot vodila proti največjemu in glavnemu mestu Avstrije, Dunaju.

V deželo dunajskega zrezka in torte Sacher smo prispeli približno ob 11.00 in si najprej ogledali letno rezidenco Habsburžanov, palačo Schönbrunn in njene vrtove, se povzpeli na razgledno točko Gloriette, od koder se nam je odprl pogled na celotno rezidenco z vrtovi.Nato smo se odpeljali do mestnega jedra.

Na panoramski vožnji smo videli znamenite dunajske stavbe, kot so parlament, gledališče, opera, prirodoslovni in družboslovni muzej, nova mestna hiša, univerza. Avtobus nas je odpeljal do znamenite hiše arhitekta Hundertwasserja, ki je želel s svojo arhitekturo naravnih linij in barvitosti dati ponovno dostop bivanju podobnemu primarnemu bivanju človeka, po dostopnih cenah. Hiša je danes dunajska sežigalnica odpadkov.

Peš smo se podali proti zimski rezidenci Habsburžanov, Hofburg, se ustavili pri znamenitih zgodovinskih osebnostih, ki so upodobljene v njeni okolici (Marija Terezija, Wolfgang Amadeus Mozart, Franc Jožef, Elizabeta Bavarska, Napoleon …) in se skozi mestni park odpravili do grobnice Habsburžanov. V njej so učenci videli sarkofage vseh članov monarhije in poskušali občutiti onostranskost življenja in zgodovine. Obiskali smo tudi cerkev sv. Avguština, kjer so se monarhi poročali, in v njej je bilo začutiti veličastnost  politične in ljubezenske zgodovine. V njej so shranjena tudi srca pokojnih monarhov.

Po ogledu Štefanove katedrale smo se za eno uro ustavili v zabaviščnem parku Prater. Z vseh adrenalinskih naprav je lep razgled na to čudovito evropsko prestolnico.

Peturno vožnjo proti domu smo zaključili ob 23.00. Glede na odlično preživet dan že nestrpno pričakujemo podobnih podvigov tudi v naslednjem šolskem letu.

Maja Malnarič

 

(Skupno 356 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti