Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši!

Na šoli se že dalj časa pojavljajo uši!

Prosimo vse starše, ki opazite uši pri svojem otroku, da nemudoma pričnete z odpravljanjem uši, otroka zadržite doma in nas o tem obvestite. Pri odpravljanju se ravnajte po spodnjem navodilu s strani Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Svetujemo vam, da otroke doma redno pregledujete!    

                                              

Lepo prosimo, naj imajo deklice z daljšimi lasmi v času te »nadloge« v šoli lase spete.

 

NAVODILA-UŠIVOST
Kaj je značilno za pojavljanje ušivosti in kako se je lahko znebimo?

 

UŠIVOST: Ušivost je kožna nalezljiva bolezen, razširjena po vsem svetu. Izbruhi se najpogosteje pojavljajo v otroških predšolskih in šolskih kolektivih ter zavodih. Prenašalec je človek. V Sloveniji opažamo v glavnem naglavne uši, ki živijo na lasišču, redkeje pa tudi na obrveh in trepalnicah. Povzročajo mnoge neprijetnosti, predvsem srbenje lasišča, kot posledice praskanja pa opraskanine lasišča, kraste ter naknadne gnojne okužbe.
Glavna pot prenosa je direktni stik z okuženo osebo, menjanje in nošenje delov oblačil (kape, šali), telesne uši pa se lahko prenašajo tudi preko posteljnine ali skupnih oblačil. Tako naglavne kot telesne uši lahko preživijo brez hrane približno sedem do deset dni. Razvojni ciklus uši ima tri oblike: jajčece (gnido), nimfo in odraslo uš. Za vzdrževanje razvojnega ciklusa uši je potrebna temperatura 32° C. Jajčeca naglavne uši se ne razvijajo, če je temperatura nižja od 22° C. V ugodnih pogojih se iz jajčec razvijejo v 7 do 10 dneh nimfe, iz teh pa v 7 do 13 dneh odrasle uši, ki lahko zopet ležejo jajčeca. Razvojni ciklus naglavne in
telesne uši traja torej v povprečju 18 dni, odrasle uši pa živijo okoli mesec dni.

 

 

 

UKREPI ZA OBVADOVANJE UŠIVOSTI

 

  • Izrednega pomena je zgodnje odkritje in uničenje jajčec in odraslih uši.
  • Omejimo neposreden stik z okuženo osebo.
  • Otrokom je potrebno redno vsakodnevno pregledati lasišča.
  • Če se uši pojavijo v vrtčevskem ali šolskem kolektivu, je potrebno obvestiti vodstvo vrtca ali šole in nato vse starše v prizadetih skupinah ali razredih.
  • Ob pojavu ušivosti pri osebi, se morajo pregledati za ušivost tudi družinski člani in tesni kontakti. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh okuženih oseb hkrati.
  • Posteljnino, vzglavnike, pokrivala, šale, moramo nujno oprati na temperaturi vsaj 60° C.
  • Prostore pogosto presesamo in ne smemo pozabiti na oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje, mehke plišaste igrače in tudi avtomobilske sedeže, kamor smo lahko zanesli odrasle uši. Ker lahko zdržijo brez hrane dlje časa, moramo pomisliti na vse kotičke, kjer se lahko zadržujejo.
  • Zdravljenje:

 

  1. uporaba enega izmed preparatov, ki so na tržišču, po navodilu proizvajalca in
  2. uporaba glavnikov za prečesavanje;

 

POZOR!!! Noben preparat ni 100% zanesljiv, zato je pogosto potrebno postopek razkuževanja po 7 do 10 dneh ponoviti.

 

,

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti