Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk.

Danes, 19. 11. 2021, obeležujemo Slovenski tradicionalni zajtrk.

Za malico smo imeli danes na jedilniku bio kruh iz tatarske ajde, domači medeni namaz in bio toplo mleko. Da bi učenci izvedeli kaj novega, sta se med malico preko šolskega radia oglasila Lora Iza in Viktor, ki sta povedala nekaj zanimivosti o ajdi, o naši čudoviti kranjski sivki in njihovem zdravilnem medu.

O sivki je pisal že Janez V. Valvasor, kasneje pa naš znani čebelar Anton Janša. Opisal jih je kot najmanjše čebele s pepelnato sivimi dlačicami. Od tod tudi njihovo ime-sivka. Med njihovimi lastnostmi najbolj izstopa njihova mirnost in nenapadalnost. Imajo veliko nabiralno vnemo in dobre donose medu. Sposobne so preživeti tudi v rahlo neugodnih pogojih. In zelo rade rojijo. Rojenje je čaroben trenutek, ko je v zraku na tisoče brenčečih čebel, ki letijo za matico in na prostor, kjer bi se zbrale v grozd. Ko se zberejo, se delavke hitro organizirajo in začnejo iskati novo gnezdo. Če jih uspešno ulovi čebelar, jim ponudi svoj panj in od takrat naprej bivajo v njem. Za 1 kg medu morajo čebele nabrati 3-4 kg medičine in pri tem opravijo pot 40 000 km, približno toliko, kolikor je obseg zemlje.

 

Za konec sta povedala še nekaj slovenskih pregovorov o medu in čebelah ter učence povabila v sodelovanje pri nagradni igri.

Lepo se imejte in ostanite pridni kot…         …čebele! 🐝

 

 

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti