Skoči na glavno vsebino

Vsako leto je 3. december poseben praznik, praznik, posvečen kulturi.

Ne predlog Ministrstva za kulturo ga obeležujemo že od leta 2000, ko je minilo 200 let od rojstva našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Vendar ne gre le za praznovanje. Ne gre le za obeleževanje rojstnega dne našega pesnika Franceta Prešerna.

To je dan – Ta veseli dan kulture, ko različni muzeji in galerije, gledališča in drugi ponudniki kulturnih prireditev odprejo svoja vrata in brezplačno ponudijo svoje storitve širši javnosti.

Čas, zaznamovan s koronakrizo, je težak čas tudi za področje kulture in umetnosti, vendar pa nas še dodatno opominja na pomen in vrednost umetnosti in kulture – za vsakega posameznika in za družbo. Literatura, gledališče, likovna umetnost, film, ples, glasba … nam odpirajo ves svet. Ustvarjajo smisel, nam nudijo uteho, podporo. Kultura in umetnost nam pomagata videti svet z očmi drugih in razviti empatijo, ki jo v naši raznoliki družbi nujno potrebujemo. Kultura in umetnost oživljata in presegata meje,  nas silita k razmišljanju, nekatere k ponovnemu razmisleku.

Dogodki za TA VESELI DAN KULTURE s podrobnimi opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge posebnosti. Širok nabor kulturno-umetniških dogodkov je primeren za vse starostne skupine.

Tudi v naši občini so pripravili nekaj dogodkov, seznam najdete pri posameznih ponudnikih in na Visit Vrhnika (klikni).

V Tehniškem muzeju v Bistri si lahko ogledate razstavi “Človek in hrana v začaranem krogu” ter   “Odločuj in E-cikliraj”.

Spominska hiša Ivana Cankarja bo 3. 12. odprta od 9. do 17. ure, vstop je prost.

Oglejte si programe in se udeležite katerega izmed številnih dogodkov v živo ali po spletu.

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti