Skoči na glavno vsebino

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Učenci naše šole so tako večkrat mesečno brezplačno dobili sveže sadje in zelenjavo ter mleko in nesladkane mlečne izdelke. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje. Namen tega ukrepa je spodbuditi porabo sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.

Strategijo izvajanja in vrednotenja Sheme je pripravila medresorska delovna skupina na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sprejel pa jo je minister, pristojen za kmetijstvo, v soglasju z ministrico, pristojno za izobraževanje in ministrico, pristojno za zdravje.

Uživanje sadja je pomembno, ker vsebuje lahko prebavljive sladkorje, ureja pH želodca, vsebuje vitamine (vitamin C, A , D , E , K), minerale, izboljšuje prebavo in daje občutek sitosti, ima zelo nizko energijsko vrednost, kajti glavni sestavni delež je voda.

Zelenjava ima v zdravi varovalni prehrani pomembno vlogo. Je pomemben vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin, ki uravnavajo prebavo. Znižuje prehransko gostoto jedi in vpliva na hitrost prebave ter izkoriščanje hranilnih snovi iz nje. Vsebuje različne snovi, ki varujejo organizem, v njej so tudi različna eterična olja in snovi, ki zmanjšujejo možnosti za nastanek malignih tvorb. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije potrebujemo na dan vsaj 400 g zelenjave in sadja. V dnevnem obroku naj bi bilo do 200 g kuhane zelenjave, tudi stročnic, najmanj 100 g surove zelenjave ter 100–300 g sadja. Zelenjava ali sadje naj bi bila del vsakdanjega obroka, vendar se Slovenci tega ne držimo. Pojemo pol manj sadja in zelenjave, kakor je priporočeno.

V šolskem letu 2022/2023 smo na OŠ Ivana Cankarja v okviru Šolske sheme na šoli razdeljevali: jabolka, češnje, kaki, jagode, slive, suh kaki, paradižnik, korenje, solata in paprika. Poleg sadja in zelenjave smo razdeljevali tudi mleko. Večino živil smo naročali pri slovenskih pridelovalcih (75% sadja in zelenjave ter kar 95 % mleka).

Več o ukrepu EU si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/teme/solska-shema-sadja-zelenjave-in-mleka/

(Skupno 221 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti