Skoči na glavno vsebino

 

V sredo, 2.10.2013, smo učenci devetih razredov imeli kulturni dan.

Z avtobusom, smo se izpred šole odpravili v Ljubljano na Rožnik oz. Cankarjev vrh, kjer je Ivan Cankar kot gost pri Bergmanovih živel od leta 1910 do 1917.                                                                        

Po prihodu smo se po makadamski poti  peš odpravili do Cankarjevega hriba. Zagledali smo mogočno cerkev  Marijinega obiskanja, pred  katero vsako leto za 1. maj prižgejo kres in tudi podeljujejo nagrado Kresnik za najboljši slovenski roman . Pred cerkvijo stoji gostilna, Cankarjev doprsni kip ter spominska soba. Cankar je tu rad živel zaradi prečudovitega razgleda in stika z naravo. Po malici nam je vodič predaval o Cankarjevih obdobjih v življenju. Ob razlagi smo zmrznjeni pozorno poslušali razlago in reševali delovne zvezke. Za tem nas je vodič popeljal v Cankarjevo spominsko sobo. Soba je polna fotografij in pohištva in ima tudi omaro z njegovimi predmeti ter deli. Zanimivo je, da je edino njegovo pohištvo iz sobe lesen obešalnik za kravate. Po ogledu njegove spominske sobe in kratki razlagi o njegovih delih in portretih smo se vodiču zahvalili za dobro razlago in se z avtobusom odpravili na Vrhniko.

Po prihodu na Vrhniko smo se sprehodili do Cankarjevega lazu, kjer naj bi Cankarjevi imeli njivo. Na to njivo je bila mama zelo navezana, saj je bila njihov edini vir preživetja in je po odvzemu njive od vseh skrbi zbolela. Zdaj imamo tukaj postavljeno spominsko klop in organizirane razne proslave. Po tem smo se sprehodili na vrh Svete Trojice, kjer so se Cankarjevi otroci pogosto igrali in so ljudje včasih praznovali dan Sv. Alojzija. Na tem dnevu je Cankar kot otrok deklamiral pesem. Njegova deklamacija je vrhniške pomembneže pripravila do solz in obljube Cankarjevi mami za denarno pomoč pri šolanja Ivana v Ljubljani. Vendar pa na žalost od te obljube ni bilo na koncu nič. Kulturni dan smo zaključili  v spominski hiši, kjer smo malo več izvedeli o Cankarjevih delih.

Marija Lejla Kovač, 9.c

 

(Skupno 533 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti