Skoči na glavno vsebino

Učenci 7. E razreda so četrtkovo uro športa in naravoslovja združili in se s kolesi odpravili raziskovati Star maln.

V četrtek, 15. junija, smo se z razredom prvi dve šolski uri odpravili na dogodivščino s kolesi. Odšli smo v Star maln, da bi očitali temperaturo, pH ter čistost vode, a pred vsem tem nas je čakala pot do tja.

Zjutraj smo se seveda vsi zelo veselili izleta s kolesi. Pot do Starega malna je bila malce naporna, a vseeno smo vsi prispeli na cilj v 20 do 30 minutah. Voda je bila videti zelo čista, mi smo pa to tudi dokazali. Najprej smo izmerili temperaturo vode, ki je bila okoli 14 °C. Nato smo odčitali tudi pH vode. Sledil pa je še zadnji del raziskave. S pomočjo vode ter raznoraznih sestavin in s tem, da se voda po petih minutah ni obarvala, smo dokazali, da je voda res čista.

Pot nazaj je bila veliko krajša. Trajala je le 6 minut. Malce pozneje smo se vrnili, zato smo morali malico pojesti zelo hitro, kar pa ni bil problem, saj smo se vsi veselili hot doga. Mislim, da je bil ta dan vsem zelo všeč in bi ga z veseljem še kdaj ponovili.

Nia Maksimović, 7. e

V četrtek, 8. junija, se je naša učiteljica Špela Zelenec domislila, da bi šli kot razred s kolesi v Star maln, kjer bi analizirali vodo oz. potoček. Dogovorili smo se še z učitelji športne vzgoje in v četrtek, 15. junija, smo se odpeljali izpred šole.

Ko smo prišli v Star maln, sta nam učiteljici Špela Zelenec in Tjaša Žnidaršič razdelili pripomočke in dali navodila. Pred tem smo se še razdelili v skupine, nato pa smo lahko začeli z delom. Naša skupina je najprej izmerila temperaturo vode, ki je znašala 14,2 °C. Kasneje smo izmerili še pH, ki je bil na stopinji 8, in količino amonijevih, nitratnih in fosfatnih ionov v vodi. Vseh vrst ionov je bilo manj, kot je bila najnižja stopnja na epruveti za merjenje teh vrst ionov, kar pomeni, da je voda tam zelo čista. Poleg vseh meritev smo v vodi našli še potočnega raka, ki živi v samo zelo čistih vodah.

Tako smo prišli do konca dveh ur, ki smo jih imeli za na voljo. Odpravili smo se nazaj proti šoli. Najboljša dela teh dveh ur sta bila analiza vode in vračanje proti šoli, saj smo vozili zelo hitro. Na splošno mi je bilo super.

Rok Sodja, 7. e

(Skupno 234 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti