Skoči na glavno vsebino

Kot smo obljubili, objavljamo utrinke z vadb otroške joge na naši šoli. Dejavnost obiskuje 75 otrok , ki so razdeljeni v tri različne starostne skupine, vsebina dejavnosti pa je prilagojena starosti otrok.

Z najmlajšimi učenci poteka vadba predvsem skozi igro in pravljice. Spoznavajo svet gibanja na majhnem prostoru (joga blazini), raziskujejo lastna telesa, oponašajo živali in predmete (na začetku največkrat z lastno izmišljenimi telesnimi pozami), pri tem pa ozaveščajo razliko med akcijo in mirovanjem.

Starejši kot so otroci, bolj izrazita je njihova potreba po večjem izzivu. Tu že pride na vrsto ozaveščanje omejitev gibov posameznih delov telesa (moči, fleksibilnosti, ravnotežja), kjer iščejo tanko mejo med prijetnim – a hkrati velikim izzivom, ter bolečino, ki jim sporoča, da so šli predaleč. Pri starejših skupinah je že opaziti, kako nekateri otroci ob izvajanju jogijskih poz obmolknejo in brez primerjanja z ostalimi, obstanejo v lastnem izzivu giba in občutkov ob njem. Zanimiv je opis učenke ob izvajanju ene od težjih joga poz: »Tako težko, pa tako lahko! Zdi se mi, kot bi v najtežji točki poletela!« Večkrat se zgodi, da otroci v knjižnici iščejo joga knjige in jih prinesejo na vadbo z želji po »še«.

 

Vsem starostnim skupinam je skupen glavni cilj: to je netekmovalna aktivnost, skozi katero se predvsem telesno razmigajo (delajo na moči, koordinaciji, gibljivosti, stabilnosti in ravnotežju), hkrati pa se zabavajo, igrajo igre zaupanja, medsebojnega spoštovanja, učijo se prijetnih otroških masaž, tehnik dihanja za umirjanje in boljše počutje, sproščajo se ob vizualizacijah, izdelavah mandal ipd.

 

Otroška joga predstavlja odlično osnovo za kasnejšo »pravo jogo«, predvsem pa uporabno znanje, ki bo otrokom koristilo za stabilnejše vključevanje v hitro, površno in stresno življenje, ki jih čaka.  

Več slik si lahko ogledate v galeriji.  

 

 

(Skupno 349 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti