Skoči na glavno vsebino

V sredo, 11. 10., in petek, 13. 10. 2023, so devetošolci skupaj z učitelji obiskali Trubarjeve kraje, natančneje Rašico in grad Turjak.

Na Trubarjevi domačiji smo se razdelili v dve skupini in si po skupinah ogledali Trubarjevo spominsko sobo, kjer nam je vodička zelo natančno predstavila Trubarjevo življenje ter bistvene značilnosti obdobja reformacije oz. protestantizma. Po predavanju smo si ogledali tudi okna spominske sobe, na katerih so upodobljene najpomembnejše osebe v Trubarjevem življenju, na stenah pa so opisani kraji, v katerih se je Trubar šolal, služboval, pisal in izdajal knjige, ali pa kamor se je zatekal, ko je bil preganjan.

V knjigoveški delavnici je sledil prikaz izdelave knjige. Sam postopek nas je popeljal v 16. stoletje, saj je bila gospa oblačena v kmečko nošo 16. stoletja. Na glavi je imela zavezano ruto, njena oblačila so bila svetla, čeznje pa je imela oblečeno haljo v temnejši barvi. Njeni čevlji so se končali s konico. V tistih časih je velikost konice na čevlju predstavljala premožnost in ugled osebe. Bolj kot je bil človek bogat, daljša je bila konica na njegovih čevljih.

Eden izmed učencev se je prostovoljno javil, da so ga oblekli v grajskega pisarja in se je lahko poizkusi v pisanju z gosjim peresom. V gotici je zapisal svoje ime in ugotovil, da to ni bila najlažja naloga.

Nazadnje smo se odpeljali še na grad Turjak; da pa nam je pot hitreje minila, so učenci brali Prešernovo Turjaško Rozamundo, saj je pesnik dogajanje postavil ravno na grad Turjak. Veliko smo izvedeli o zgodovini gradu in Turjačanov ter vse skupaj povezali z reformatorji, ki so v obdobju reformacije tam našli zatočišče. V 16. stoletju so bili namreč lastniki gradu, Auerspergi, močni podporniki protestantizma.

Preživeli smo lepo, sončno dopoldne, ob tem pa se tudi veliko novega naučili o naši zgodovini.

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti