Skoči na glavno vsebino

V soboto, 6. junija smo učenci, ki obiskujemo izbirni predmet nemščina odšli na ekskurzijo v Salzburg. Med vožnjo smo izvedeli, da je Salzburg 4. največje mesto Avstrije, ki ima 150 tisoč prebivalcev

Naš prvi postanek je bil solni rudnik v mestu Hallein. Mesto slovi po bogati keltski zgodovini. Pred vstopom v rudnik smo si zato lahko ogledali tudi keltsko vas. Ko smo prišli na vrsto za ogled rudnika, smo si morali najprej nadeti belo zaščitno haljo in rjave hlače. V rudnik smo se peljali z vlakcem. V rovih smo si ogledali nekaj filmov o zgodovini rudnika in tega območja ter načinih pridobivanja soli.

Hodili smo po galerijah, se peljali po drčah in z ladjico, pod zemljo pa smo celo prečkali mejo z Nemčijo. Ker je bilo v rudniku prijetnih deset stopinj, smo ga kar stežka zapustili.

Nato smo se odpravili v staro mestno jedro Salzburga, kjer smo si ogledali baročno arhitekturo mesta, ki se preliva tudi s kančkom moderne umetnosti. Občudovali smo vodnjake in fontane, katedralo, muzeje, obiskali smo tudi Mozartovo rojstno hišo, v kateri smo lahko videli celo njegovo prvo violino in pramen njegovih las. Kmalu smo se razdelil na dva dela; prvi so se z ladjico peljali po reki Salzach in se sprehodili po vrtovih dvorca Mirabell, drugi pa smo si šli ogledat t.i. Visoki Salzburg – srednjeveški grad na hribu Festungsberg. Na gradu si je mogoče ogledati razstavo marionet, srednjeveških predmetov in pohištva, zlato sobo, nasploh pa smo z vrha utrdbe imeli čudovit razgled na mesto.

Ob šestih smo se počasi odpravili nazaj do reke Salzach, kjer smo počakali drugi del skupine in se nato ob sedmih polni vtisov odpravili domov.

Anja Hren

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti