Skoči na glavno vsebino

Podaljšano bivanje je čas v katerem se otroci sprostijo in pokažejo svoje prave vrline, na plan pa pridejo tudi različne sposobnosti in spretnosti, ki morda v času dopoldanskega pouka nimajo priložnosti pokukati na plano. Osebno v tem času rada otrokom predstavim različne ustvarjalne tehnike, podam možnost prostega in usmerjenjega ustvarjanja, saj na tak način otroci pridobijo neko novo izkušnjo. Kot prirave na novoletni čas, čas miru, praznovanj in ljubezni smo se odločili, da izdelamo svečnike, ki jih bomo lahko uporabili sami ali pa tudi podarili kot darilo.

Naši svečniki so nekoliko nenavadni, saj so naše osnovne sestavine cement, mivka in pa voda. Pripomočki, ki pa nam pomagajo pri izdelavi svečnika pa so plastenka (0,5l), žlica, balon, posoda in lij ločnik.

V nadaljevanju sledi postopek izdelave svečnika.

  1. V posodo namešamo 7 polnik žlic mivke in 7 polnih žlic cementa.Obe sestavini dobro zmešamo, da bo kasnejše mešanje z vodo lažje.
  2. Dodamo vodo po občutku in dobro zmešamo. Zmes mora biti zelo gosta, a hkrati dovolj tekoča, da bo lahko stekla skozi lij ločnik.
  3. Skozi lij ločnik zmes pretočimo v plastenko. Pri pretakanju si pomagamo z vibracijo -npr. udarjanje plastenke ob mizo.
  4. Ko je zmes v plastenki, napihnemo balon in ga namestimo na plastenko. Poskrbimo, da je balon dobro nameščen. Nato zmes iz plastenke s stiskanjem pretočimo v balon.
  5. V naslednji fazi napolnjen balon zavežemo ter ga nekaj časa vrtimo, da se zmes razporedi po celotnem balonu.
  6. Balon pustimo počivati najmanj en dan, še bolje pa več (odvisno od mesta, kjer se suši), da se zmes strdi.
  7. Ko je zmes strjena balon počimo, vanj naredimo luknjo s škarjami, vrtalnikom ali kakšnim drugim ostrim predmetom ter ga z notranje strani pobarvamo z akrilnimi barvami.

Skupaj z otroki vam želimo kreativno in uspešno ustvarjanje.

P.S. Vsi tisti, ki bi želeli tak svečnik imeti ali pa ga nekomu podariti, boste lahko svečnik našli na Božični tržnici, ki bo v sredo, 18. decembra ob 17. uri v Športnem parku na Vrhniki. Vljudno vabljeni.

(Skupno 252 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti