Skoči na glavno vsebino

Interaktivni Prešeren

Kulturni dan

V četrtek, 17. 12. 2020, smo imeli učenci 8. razreda Osnovne šole Ivana Cankarja  malo drugačen, pa vseeno zanimiv kulturni dan z naslovom e-Prešeren. Spoznali smo različne tehnike pomnjenja, hkrati pa smo se naučili nekaj novega o Francetu Prešernu.

Kulturni dan je potekal preko kanala  YouTube. Oddajo je vodil Nik Škrlec, ki ga večina pozna kot dramskega igralca ali kot voditelja kviza Male sive celice. Poleg tega je tudi rekorder v recitiranju decimalk števila π (pi), čas pa si krajša tudi s sestavljanjem Rubikove kocke.

Voditelj je z nami komuniciral preko “klepeta”. Predstava je namreč potekala v živo, zato smo v klepet pisali odgovore oziroma vprašanja, on pa je sproti odgovarjal in komentiral.

Oddaja se je začela ob 9.00. Na začetku smo spoznali tehnike pomnjenja. Pomagali smo si z asociacijami, ki smo jih nato združili v skupno podobo. S pomočjo Google Maps smo se kasneje podali na pot in raziskovali življenje našega pesnika. Pogovarjali smo se o krajih, v katerih je bival in ustvarjal, o njegovih delih in značilnostih njegovih pesmi. Ob koncu smo se lahko tudi mi preko Skypa  pogovarjali z Nikom.

Sledilo je samostojno delo. Rešili smo kviz z naslovom Milijonar s Prešernom, v katerem so bile naloge na temo predstave, nato pa smo si ogledali še nekaj posnetkov o življenju in delu Franceta Prešerna.

Za konec smo imeli na izbiro več nalog: lahko si napisal časopisno ali policijsko  poročilo o Urškinem izginotju, raziskal modo in pričeske 19. stoletja ali prestavil pesmi Povodni mož oziroma Turjaška Rozamunda v sodobni čas,  pisal pesem ali domišljijski spis, intervju s pesnikom, predstavil Prešernove nagrade in nagrajence … Tisti malo bolj spretni v kuhinji pa so lahko pripravili  jed iz fig.

Čeprav je bil ta kulturni dan precej drugačen kot tisti v šoli, smo se vseeno veliko novega naučili in veliko novega raziskali.

Zarja Kisel, 8. b

 

Prispevki učencev

 

(Skupno 895 obiskov, današnjih obiskov 1)
Zapri nastavitve dostopnosti